Ändra en planlösning

Hos oss kostar det inget extra!

Hittar du inte den planlösning du söker? Lugn, hos oss kan du ändra din husskiss! 

Vi är mindre hustillverkare som ritar och konstruerar alla hus själva, vilket gör att det inte blir några merkostnader för dig om du vill ändra. Vi bygger aldrig två likadana hus.

Husmodellerna hos oss är döpta efter var i landet som husen står. Här har vi samlat massor av råd och tips när du ska välja hur ditt hus ska se ut:

Skissa cirklar

När arkitekter börjar skissa på ett hus brukar de först rita cirklar för de olika rummen. På så sätt får man fram rummens placering i förhållande till varandra. Det är ett enkelt sätt att få fram hur huset i stort ska inredas och man slipper ”fastna” i detaljer.
När man gjort en skiss är det lättare att hitta redan byggda planlösningar som man enkelt kan använda.

Kolla i huskataloger, inredningstidningar och gå på husvisningar. Tänk på – en planlösning är inte patentskyddad!

Låna och kombinera

Låna och kombinera från idéer, skisser och bilder som Du hittar och skapa ditt eget drömhus. Vi hjälper naturligtvis till med husritningen.

Ändra och lägg till

Du kanske hittar en planlösning som passar i det stora hela men vill göra några ändringar och kompletteringar. Gör justeringarna för hand – klipp och klistra!

Du hittar en planskiss som du vill göra några förändringar på.

Gör justeringarna för hand. Rita, klipp och klistra! Din egna personliga planlösning tar form. Naturligtvis hjälper vi till med ritningen!

Rita helt nytt själv

Att rita sitt hus helt från början på ett tomt blad utan någon hjälp är väldigt svårt. Det krävs att man har erfarenhet, kunnighet och kunskap om hur man skapar en planlösning. Man måste rita skalenligt så att proportionerna stämmer, känna till hur man disponerar utrymmen på ett praktiskt sätt och låta skissarbetet ta tid. Om du känner att du har klara uppfattningar och erfarenheter sedan tidigare, ritar du din skiss på egen hand. Det kommer nog att krävas många skisser innan resultatet blir perfekt. Naturligtvis hjälper vi till med ritningen!

Efter flera diskussioner och skisser har till slut en handritad skiss vuxit fram.

Skissen blir underlag till de ritningar vi tar fram och som vi sedan bygger huset efter.

Huset uppbyggt och färdigt.

Råd och tumregler när du ska rita ditt hus

Här har vi samlat massor av goda råd och tips då du ska skissa på ditt hus och välja planlösning. Klicka på respektive flik så hittar du råd för både insidan och utsidan av huset. Har du frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss!

Fasad

Fundera på hur du vill att ditt hus ska se ut. Ta hänsyn till naturen runt omkring och den omgivande bebyggelsen. Som standard ingår en stående lockpanel eller ribbpanel, även kallad lockläkt. Ur hållbarhetssynpunkt är en stående panel bättre, då fukt kan rinna ned längs brädorna. Däremot har liggande panel blivit trendigt och många väljer nu det alternativet. Den liggande panelen har vi som tillval. Här kan du se våra olika paneltyper. Huset kan även förberedas för puts alt. fasadtegel.

 

Typ av tak

Vi jobbar för det mesta med olika varianter av sadeltak. Valet av taktyp beror på detaljplanen, omgivningen eller dina egna önskemål. Du kan också påverka husets utseende med vilken typ av takbeläggning som du använder. Det absolut prisvärdaste alternativet är vårt standardtak, ett tvåkupigt betongtak. Men du kan också välja andra alternativ som tillval.

 

Fönster och fönstersättning

Storleken på fönstren och dess placering påverkar husets karaktär och stil. Fönstrets storlek mäts i höjd och bredd.

Spröjs
Spröjs är tillval. Till ett klassiskt hus passar en traditionell fönstersättning med symmetri och spröjsade fönster. Ett mer modernt hus kanske har en asymmetrisk fönstersättning med fönster i olika storlekar. En stor fördel är att spöjsen monteras direkt på fönsterfabriken, vilket gör att man slipper att göra arbetet själv.

Speciella fönster
En speciell form på ett fönster skapar en intressant detalj på fasaden men även interiört. Runda och halvmåneformade fönster är omtyckta men det finns även ovala, rombformade och kantiga fönster att välja bland. Mot gavelpartiet i ett ryggåstak kan man välja t ex triangelformade, halvrunda eller runda fönster.

Glassäkerhet och olika typer av glas Sedan en tid tillbaka kom nya byggnadskrav rörande glassäkerhet. Kraven innebär att glas närmare än 60 cm från golv ska vara härdat. Självklart följer vi dessa krav. De härdade glasen är något dyrare än de ohärdade och du kan därför spara en slant på att välja andra fönsterstorlekar. Dock är det inga stora pengar det handlar om, så drömmer du om en helglasad dörr ska du absolut välja den! Som insynsskydd i t ex badrum väljer vissa råglas, en glasyta med ojämnheter i ytan. Vårt råd är att inte välja detta. Välj istället klarglas och lös insynsskyddet på ett annat, snyggare sätt. Några exempel är frostad plastfilm, träskärmar eller textil.

Val av fönster

  • Fönster och dörrar sätts 210 cm från överkant till golv
  • Fönster med en höjd 130 cm har fönsternischen ca 80 cm från golv
  • Fönster med en höjd 150 cm har fönsternischen ca 60 cm från golv (ingen härdning krävs)
  • Fönster vid diskbänk bör inte vara högre än 110 cm, annars kommer fönstret lägre än diskbänken
  • Fönster bör placeras 25 cm från insida hörn
  • Tänk på att inte välja för smala fönster med tanke på Villa Varms tjocka väggar!
  • Fast eller öppningsbart? Försök i möjligaste mån välja fasta fönster.

Ett fast fönster har flera fördelar: Lägre pris än ett öppningsbart Släpper in mer ljus Mer energisnålt Tänk också på att i ett hus med en effektiv ventilation behöver man inte vädra! Boverkets regler styr dock att man måste ha öppningsbara fönster i sovrum. Detta för att man i händelse av brand ska kunna ta sig ut.

Här har vi samlat massor av råd och tips om hur du väljer rätt fönster till ditt hus.

 

Ytterdörrar

Med ytterdörrar menar vi entrédörr och dörr till groventré. Fundera vilken stil du vill ha på din ytterdörr. Entrédörren kan antingen vara en enkeldörr eller en bredare pardörr. Bland valen av ytterdörrar finns det olika delar att tänka på:

  • Glasad eller oglasad
  • Speciell design eller dörrtyp
  • Specialkulör

Hängning på dörren – en ytterdörr kan antingen vara vänster- eller högerhängd. Från utsidan räknat styrs hängningen av dörren på vilken sida som gångjärnen sitter. Alltså har en vänsterhängd dörr sina gångjärn på vänster sida när du står på utsidan av huset. En pardörr har som standard gångdörren till höger.

Mått på ytterdörrar

  • En enkeldörr är 100 cm bred
  • En pardörr är 140 cm bred. Dessa mått avser karmyttermått.
  • Altan-/terrassdörrar kan fås i många olika utföranden och som t ex enkeldörr eller pardörr. Storleken på glasytan kan varieras på olika sätt ända ner till en helglasad dörr.

Glasskjutpartier

Ett glasskjutparti är oftast en helglasad yta som man kan öppna. Den kan vara uppdelad med en fast del och en öppningsbar del. Glasskjutpartier används oftast då man vill ha stora glasytor som går att öppna. Nackdelarna med dessa partier är att de är extremt dyra och sämre ur energi- och tätningssynpunkt. Om man ska passera dörren ofta kan en skjutdörr upplevas som besvärligare att använda.

 

Förrådsdörr/gångdörr till garage

På byggmarknaden finns det många billiga varianter av förrådsdörrar, dessa med lägre kvalitet. Vi rekommenderar att använda en ytterdörr av samma typ som entrédörr. Dessa dörrar har en formgaranti och är godkända för högre inomhustemperaturer över +18 grader. Dessutom finns det fler modeller att välja bland och du kan få samma dörr till både hus och garage. Tänk på att planera in en gångdörr till garaget, så man slipper använda garageporten som passage.

Storlek på garageport
Karmyttermåttet för en garageport med standardmått är 250 cm.

Hallen

Hallen är det första rummet man möter i ett hus, tänk på att den ska kännas trevlig och välplanerad.

Förvaring
I en hall behövs ordning och reda. Fundera på hur du ska lösa förvaringen av familjens ytterkläder, skor och väskor. Tänk även på att gästerna ska kunna hänga av sig sina ytterkläder.

Tänk i generationer!
Familjens behov ändras med tiden. Planera plats för ev. barnvagn.

Fin- respektive groventré
Många väljer att göra både en vanlig entré och en groventré i anslutning till tvättstugan. Fundera ut hur du kommer att använda de olika ingångarna och vad man förvarar var. 

Kapprum & förråd
I ett hem idag behövs plats för en massa saker; sportutrustning, kläder för olika säsonger, resväskor men även returglas och papper mm. En bra lösning på förvaring är att i anslutning till hallen göra ett förråd. För hus med trappa kan det vara en bra idé att bygga ett förråd under den.

 

Kök & matplats

Ibland kan det vara svårt att få in hall, kök/matplats och vardagsrum i söder.

  • Vilket rum prioriterar du?
  • Ska köket ligga i söderläge?
  • Ska kök/matplats vara på samma eller motsatt sida om entrén?
  • Hur många stolar ska rymmas runt matbordet?
  • Vid större middagar kanske man vill att bordet ska kunna förlängas?

Skafferi
Ett skafferi skapar möjlighet till god förvaring och bra överblick. Det är också ett billigt sätt att få ut stora förvaringsmöjligheter jämfört med köksinredning. Räkna med att du behöver en yta på ca 130×130 cm för ditt skafferi. Här har vi samlat flera hus, alla med ett skafferi/förvaring i anslutning till köket.

Köksö
En köksö med plats för barstolar är en trevlig och populär lösning i dagens kök. Tänk på att den kräver ordentligt med yta så det inte känns trångt, då kan en halvö bli en bra kompromiss.

Spishäll, kamin och järnspis
Var ska hällen placeras – på traditionellt vis, i ett hörn eller i en köksö? Tänk på att du behöver ha närhet till rinnande vatten, i vissa fall kanske det behövs en extra ho vid spisen. En braskamin i köket skapar trivsel. I ett lantligt kök väljer en del kunder att istället montera in en järnspis.

Placering av braskamin
Braskaminen bör placeras så nära husets centrum som möjligt så att inte skorstenen blir så hög. Regeln att skorstenen ska vara 1 meter över nock är idag ändrad, tag kontakt med en sotarmästare och kontrollera vad som gäller för ditt hus.

Om huset har en vinkel – se till att inte skorstenen kommer upp i den s.k ränndalen, den linjen där taken går ihop.

Fönster vid disk- och arbetsbänk
Fönster vid diskbänken gör att det blir färre överskåpar. Vid en diskbänk bör inte fönstret vara högre än 110 cm, annars kommer fönstret lägre än diskbänken.

 

Vardagsrum

Det kan ibland vara svårt att få vardagsrum, kök/matplats och hall i söder. Prioritera vilka rum som ska ligga i söderläge.
Vill du ha möjlighet att gå ut på terrassen från vardagsrummet?
Var ska terrassdörren i så fall placeras?
Har tomten en speciell utsikt som du vill se från vardagsrummet?

Möblering
TV-apparaterna idag behöver en större väggyta. Planera för var TV:n ska placeras. Undvik direkt solljus och reflexer på skärmen.
Hur ska vardagsrummet möbleras?
Får du plats med de möbler och funktioner som du tänkt i vardagsrummet?
Storleken på fönster? Om du ska ha stora fönsterpartier, tänk på insynen från grannar och vägar.

Ryggåstak i vardagsrummet
Ryggåstak ger ljus och rymd åt rummet, många väljer att ha det i vardagsrummet. Tänk bara på att det görs i en kvadratisk eller rektangulär form i takstolarnas längdriktning.

 

Badrum

Hur många badrum behövs i ditt hus? De allra flesta som bygger hus idag gör två badrum, ett större och ett mindre. Placering av badrum i anslutning till hall eller ej? Har man bara ett badrum på entrévåningen kan det vara skönt att slippa gå igenom hallen på väg från sovrummet.

Placering av fönster
Tänk på att inte placera fönstret för nära badkar och dusch eftersom det inte är lämpligt ur fuktsynpunkt.
Som standard levererar vi badrumsfönster i klarglas, önskar du något annat fönsterglas gör man det som tillval. Vi rekommenderar att använda klarglas eftersom fasaden får ett mer enhetligt utseende.

Badrummet måste handikappanpassas

  • Man ska kunna rita en cirkel på 130 cm (rullstolen) framför toalettstolen
  • Dörren in till badrummet ska vara 90 cm bred i karmyttermått
  • För tvåplanshus gäller detta för badrummet på bottenvåningen

 

Sovrum

Bland typ- och kataloghus är det inte ovanligt med sovrum som har en yta på ca 8-10 m². I jakten på att presentera husmodeller med flera rum får storleken stryka på foten. Ett sovrum i den storleken fungerar när barnen är riktigt små men allt eftersom barnen växer behöver de också ett större rum.

Hur många sovrum behöver du i ditt nya hus?
Ska det vara några stora eller flera mindre rum?
Behövs det något gästrum, kontor eller arbetsrum?
Ska föräldrasovrummet ha altandörr till uteplats eller ska det ligga med morgonsol?
Storlek och form på ett sovrum

 

Storlek och form på ett sovrum

  • Ett litet enkelsovrum brukar vara ca 10 m² medan ett större är mellan 12-15 m²
  • Tänk i procent då du ökar ytan på ett sovrum. Ett rum på 12 m2 är 20% större än ett rum på 10 m2!
  • Föräldrasovrummet bör vara lämpligtvis mellan 14-20 m²

 

Tvättstuga/klädvård

Förutom funktioner för tvätt och tork är det flera andra maskiner/funktioner som ska rymmas i en tvättstuga. För själva klädvården behöver du plats för:

Tvättmaskin
Torkskåp/torktumlare
Tvättbänk
Städskåp

Men också plats för teknikutrustning, som också placeras i tvättstugan:

Värmepanna/värmepump
Värmefördelare för golvvärme
Ventilationsaggregat i varierande storlek, tvättmaskinen kan ställas under
Ev. varmvattenberedare
Centraldammsugare om man väljer det till sitt hus

Här visar vi ett exempel på en bra tvättstuga och hur du ska tänka när du planerar.

Inredning i tvättstugan
Fundera hur du vill inreda och använda din tvättstuga. Kanske du vill ha plats för att strykbrädan alltid ska stå framme.
Eventuell plats för mangel, garderober, städskåp och linneskåp. Klädkammare i direkt anslutning till tvättstugan kan förenkla hanteringen med smutstvätten.

Groventré
En groventré är bra att ha i anslutning till tvättstugan.
Planera för plats för hatt- och skohylla. Oftast används groventrén mest av familjen! Tänk på att det behövs plats för familjens ytterplagg, skor och väskor.

 

Övriga utrymmen

Ekonomiutrymmen
Fundera kring de ekonomiutrymmen som du behöver i huset. Plats för förvaring och förråd. Groventré i anslutning till tvättstugan. Pannrum med plats för ved eller pelletspanna?

Våningshöjd
Takhöjden i huset påverkas beroende på hur golvvärmeslingorna läggs. Ovanpåliggande slingor ger en takhöjd på 240 cm och om man väljer att gjuta in slingorna blir takhöjden 250 cm. Dessa är våra standardtakhöjder, men det finns även andra höjder som vi specialtillverkar som tillval.

Garage
Ska garaget vara sammanbyggt med huset eller ska garaget vara fristående? Vanligast är att man integrerar garaget med enplanshus och bygger fristående garage till ett tvåplanshus. Givetvis finns det olika varianter på lösningar.

 

Hus med övervåning

Att rita ett tvåplanshus kräver mer planering och tankearbete än att rita i ett plan. Det är trappan som är det svåraste att placera i huset, den ska passa in i båda våningsplanen samtidigt mynna ut i en tillräcklig takhöjd.

Placering av trappa

Ska trappan placerat närmast entrén eller centralt i huset? Tänk på att placera trappan med hänsyn till planlösningen på båda våningsplanen. En fördel med att ha den i hallen är att man enkelt kan komma direkt upp på övervåningen. Tänk dock på att man lättare drar upp smuts från hallen till övervåningen. I ett traditionellt tvåplanshus har man två platser att placera trappan på – i hallen eller en bit in i huset, allt beroende på hur planlösningen ser ut.
Här har vi samlat råd och tips om hur du placerar trappan.

Skorsten och braskamin
Tänk efter hur skorstenen ska placeras. Skorstenen till braskaminen i bottenvåningen måste få plats på övervåningen, förslagsvis vid en vägg.

Ryggåstak och takkupor
Ryggåstak passar inte bara i ett enplanshus utan är också en fin detalj att ha på en övervåning, det ger ljus och rymd åt rummet. Takkupor släpper in ljuset och skapar en trevlig känsla på vinden.

Förvaring
Delar av övervåningen kan fungera som bra förvaringsutrymme. En klädkammare längs föräldrasovrummet eller två större garderober mellan två sovrum sväljer också en hel del. Ligger badrummet eller sovrummet ovanför tvättstugan kan ett tvättrör förenkla uppsamlingen av smutstvätt!

Balkong
En balkong ger en trevlig uteplats på övervåningen, men förenklar också vädring av mattor och sängkläder.

Takhöjden
Beroende på vilken typ av husmodell man väljer kan takhöjden vara begränsad i vissa delar av övervåningen. Ett exempel är att man inte kan placera duschen där det är snedtak. Läs mer om våra olika hustyper och förslag på mått.

Sovrum
Bland typ- och kataloghus är det inte ovanligt med sovrum som har en yta på ca 8-10 m. I jakten på att presentera husmodeller med flera rum får storleken stryka på foten. Ett sovrum i den storleken fungerar när barnen är riktigt små men allt eftersom barnen växer behöver de också ett större rum.